Zomerkoninkjes in de winter.
oplocatie

Aan iedereen een prachtig 2014 gewenst!

Vandaag kreeg ik deze tweet onder ogen. Ik denk: dat is een reden om weer eens achter de computer te kruipen voor een blog.

Niet voor niets worden aardbeien zomerkoninkjes genoemd; in juni en juli zijn deze vitaminebommetjes volop te verkrijgen. Ze zijn ook nog eens heel gezond en superlekker!banner3

Nederland teelt ongeveer 40 duizend ton aardbeien per jaar. Het grootste deel daarvan komt uit de kas. Aardbeien worden in Nederland geteeld voor binnenlandse consumptie, maar ook voor de export. Deze telers doen er alles aan om voor ons de allerlekkerste aardbeien te produceren. En zijn daar trots op! Als ik  in de zomer over de markt loop hier in onze stad (Zwolle) zie ik dan ook bij elke fruitkraam kratten vol met aardbeien staan. Prachtig. Maar ik zie ze nu in de wintermaanden nog steeds!

Een hoop aardbeien worden geïmporteerd vanuit Marokko of Egypte; ze kosten niet veel, maar smaken ook naar niks. Bovendien is het erg slecht voor het milieu om ze naar Nederland te transporteren. De teelt heeft volgens het Wereld Natuur Fonds een catastrofale impact op het leefmilieu in deze gebieden. Er worden – zelfs in januari – aardbeien verkocht die in Nederland zijn gekweekt. Hoezo trotse telers!?

Toen ik 15 was heb ik een aantal jaren achtereen in de zomermaanden aardbeien geplukt bij een lokale boer. Deze aardbeien smaakten heerlijk! Zo vanaf het aardbeienplantje in de mond. Het schijnt dat er in Nederland bijna niet meer in de volle grond wordt geplukt. De aardbeien hangen tegenwoordig in de kassen. Er zijn in Nederland bijna geen aardbeien meer te krijgen met een milieukeurmerk. Het telen in de kassen is zeer belastend voor het milieu, vooral in de winter natuurlijk; buiten is het koud, het regent en het is vaak donker. Aardbeien hebben warmte en licht nodig.

banner_aardbeiijs

Van heerlijke verse aardbeien in de zomer kun je natuurlijk supervers ijs maken. ‘s Ochtends vroeg vanaf het land geplukt bij een goede kweker, van de aardbeien puree maken en suikerwater erbij. Een beetje eiwit als bindmiddel, meer is niet nodig voor het allerlekkerste aardbeienijs. Als de aardbei maar lekker is..

De aardbei is familie van de roos. Ooit wel eens een roos zien bloeien in de winter?

Referenties