Het allerlekkerste ijs ooit gemaakt!
framboos-moleculair

Zojuist zag ik een gezin met een klein meisje glunderend naar buiten komen lopen hier bij onze ijssalon in de stad. IJssalon Salute heeft de allerlekkerste ijsjes van Zwolle en omstreken. Allemaal een hoorntje in hun hand met heerlijk ambachtelijk bereid ijs. Het zijn die momenten waar iedere ijsbereider het voor doet, waar ons hart warm van gaat gloeien. Genieten van heerlijke smaken op een zonnige dag.
In Nederland wordt op hoog niveau ambachtelijk ijs gemaakt en bij vele ijssalons vol enthousiasme verkocht. We kennen zelfs een kleine dertig SVH Meesterijsbereiders, die ijs maken tot een ware kunst hebben verheven. De liefde waarmee zij nieuwe smaken creëren en in de markt wetten te zetten is een vak apart. Wellicht heeft ook u het geluk om een ijssalon in de buurt te hebben die zelf haar heerlijke ijs op een ambachtelijke manier bereidt.
Het is inmiddels alweer dik 10 jaar geleden, maar destijds heb ik een cursus gevolgd in Wageningen; gespecialiseerd ijsbereider. Hier worden de ijscomannen in spé de échte kneepjes van het vak bijgebracht; van receptuurberekening tot grondstoffenkennis. Natuurlijk wordt hierbij de presentatie niet vergeten.
Dit najaar gaan wij iets nieuws introduceren. Het allerlekkerste ijs ooit gemaakt! Met behulp van stikstof (bijna 200 graden onder nul) gaan we ijs maken op locatie. Dit is absoluut de beste manier om ijs te maken. Het belangrijkste is bij ijs immers de stuctuur. Doordat de vloeibare stikstof zo koud is heb je geen last van kristalvorming. Het ijs is dus veel zachter en smaakt veel beter.

Referenties