het verhaal

hetverhaal

Op een plek tussen Apeldoorn en Zwolle heeft de ijsacademie een geheim onderzoekslaboratorium. Er staat geen naam op het gebouw, geen bedrijfslogo siert de gevel. De locatie van het laboratorium is met zorg gekozen. Het lijkt een gewoon woonhuis net binnen de bebouwde kom van het dorp. Naar binnen kijken is niet mogelijk; daarvoor zitten de ramen te ver van de straat.. ’s Morgens gaan er mensen naar binnen, ’s avonds komen ze er weer uit. Verder lijkt er niets te gebeuren.

De ijsacademie heeft kosten noch moeite gespaard de voorgaande maanden om het laboratorium geheim te laten blijven. Maar de eigenaar van de ijsacademie, Klaasjan Haar, heeft de grootste ontdekking gedaan sinds de uitvinding van de ijsmachine in Amerika.

Bijna elke ijssalon in Nederland haalt karamelsaus uit een flesje. Maak het toch zelf!…Karamelsaus is gebrande suiker met slagroom.

Jarenlang heeft Klaasjan met z’n ijskarretjes rond Nederland gereden om iedereen te trakteren op een lekker ijsje. Maar lekker was niet meer voldoende; de zaken gingen slecht. De concurrentie was moordend; in elke dorp is tegenwoordig wel een ijssalon te vinden met 30 verschillende smaken schepijs, zelfs bij de plaatselijke boekhandel staat een vriezertje met verpakte ijsjes.Klaasjan was destijds als eerste met een website op internet te vinden waar bezoekers een prachtige ijskar konden bestellen voor hun bedrijfsfeest of opening. Momenteel zijn er bijna 1000 aanbieders op internet te vinden die hun ijskar proberen te verhuren. Klaasjan is niet meer uniek.

Gelukkig is Klaasjan getrouwd met een hele lieve vrouw met een goede baan en zorgt Klaasjan ervoor dat er ‘s avonds een heerlijke maaltijd op tafel staat voor haar en hun drie kinderen (koken is zijn hobby). Het huis is aan kant 😉 en hij haalt de kinderen van en naar school. Maar Klaasjan wil weer een uitdaging!

Er gaat niets boven vers gebrande noten, op het allerlaatste moment toegevoegd aan het vers gedraaide ijs.

In het onderzoekslaboratorium heeft Klaasjan maandenlang geëxperimenteerd met verschillende smaken ijs. Vanille-ijs met of zonder echte vanillestokjes, hoe maak je een pasta van pistache, een snufje zout in de karamelsaus, of niet. Zijn droom is om Nederland te laten proeven van het allerlekkerste ijs ooit gemaakt. Met behulp van vloeibare stikstof gaat het Klaasjan Haar lukken om de ijswereld op z’n kop te zetten!

Referenties